Tongareva (Penrhyn)


 

 

 

Tongareva (vagy Penrhyn-sziget) óriási atoll, ami 537 tengeri mérföldre (994.5 km) az egyenlítőtől délre fekszik, 192 tengeri mérföldre (355.5 km) északkeletre Rakakangától. Az atoll 12 mérföld hosszú (19 km), 6-8 mérföld széles (max.12.8 km). Kerülete kb.40 mérföld (64 km). A bekerített lagúna 108 négyzetmérföld, melyet nagyon sok zátony és korallfejecskék ékesítenek. A sziget szegélyét finom homok és korallsziget borítja. A földterület legmagasabb pontja 14 láb (4,2 m). A kókuszpálmák, az alacsony fák is elérik az 50 láb (15.24 m) magasságot. A földterület nagysága 4000 négyszögöl (1.43 hektár). A hullámvölgy peremén három olyan terület van, ahol nagyon mély a víz, s ez lehetővé tette a ki - és behajózást a szigetre, valamint a kereskedelmi hajózás kialakulását. Szeles időben a kereskedelmi hajózás veszélyes volt, mert a nyílt átjárón keresztül a szél 5 csomó sebességgel óriási hullámokat kreált, és ez nem egyszer veszélybe sodorta a hajókat.

A hajók lehorgonyozását a nyugati oldalon egy lagúnában végezték. Néhány kis hajó számára ez volt az egyetlen védett kikötő a tomboló hurrikán időszakában. A lagúnában történő hajózáshoz mai napig is éles látású navigátorra van szükség , mert a lagúnában zátonyok, korallhegyek tömkelege van. Amúgy ezeket a veszélyhordozó korallhegyeket szép, napsütéses időben kitűnően lehet látni. Tongareva eredeti neve "lebegő dél, pontosabban délibáb", ezt a nevet egy Polinéz felfedezőtől kapta.

Dr. Peter H.Buch tanulmányozta az őslakosok eredetét, származását, szokásait. Arra a következteté sre jutott a megfigyelései alapján, hogy a Manihikiről érkező emberek és a szigetlakók származása nem azonos. Állítását azzal indokolta, hogy a szigetre jött emberek sötétebb bőrűek, és más nyelvet beszéltek.

A sziget az európaiak számára 1788. ugusztus 9-én Lienteant Watts írásából, valamint Lady Penrhyn nevű brit hajó által megtett felfedezésből vált ismertté. A hajó kapitánya Sever volt. Egy felfedező hajó legénysége Otto von Kotzebue kapitány irányításával 1816. április 30-án lépett a szigetre, s az ott szerzett tapasztalatokról tudományos beszámolót készítettek. Villiam Eudicolt beszámolt egy összetűzésről , mely a Glide nevű kereskedelmi hajó legénysége és az őslakosok között tört ki. Az összetűzés 1830. november 6-án történt. 1864-ben a sziget falvai majdem elnéptelenedtek a perui rabszolga kereskedő k jóvoltából. A rabszolga kereskedők megközelítőleg 1000 férfit, nőt és gyereket vittek el a szigetről Dél-Amerikába .

A kereszténységet 1854-ben Rarotongáról érkező lelkipásztorok vezették be , akik a londoni misszionáriusok tagjai voltak. Az új vallást örömmel fogadták az őslakosok , és azonnal templomot szerettek volna építeni.Ezt megtudták a rabszolga kereskedők, akik pénzt ajánlottak a templom felépítéséhez, ha elmennek velük egy másfajta munkára. Jó fizetést, biztonságos visszatérést ígértek cserébe. Sokan belementek ebbe a megoldásba, mert hittek a kereskedőknek, és boldogító érzéssel töltötte el őket az a tudat, hogy lesz templomuk. A legtöbb őslakos nem tért vissza szeretett szigetére, áldozata lett az embertelen körülményeknek. A felerősödött kereskedelemi kapcsolat Rarotongával utat nyitott a brit kormányzóságnak. Ezt látva a franciák megkísérelték Tongarevát felvenni a Társaság-szigetek közé, ami nem sikerült. A brit birodalomhoz való csatlakozás ötlete tetszett Tongareva előjáróinak. A tényleges csatlakozás a brit birodalmhoz 1889 tavaszán történt meg, és a H.M.S Egeria tisztviselői által lett hivatalosan kikiáltva.. Ezt követően 1901. június 10-én Aucklandban kiáltották ki Cook-szigetekhez való tartozását.. Tongareva fő termékei a kókuszliszt, a gyöngy, a kagyló, a kézimunkák. Az elmúlt években amikor a kókuszliszt ára túl alacsony volt, akkor a kókusznak csak az egyharmadát szárították le, a többiből ételt vagy disznótakarmányt készítettek. Az óriási gyíkok, patkányok nagy károkat okoztak a kókuszültetvényben. A lagúnában összegyűlt gyöngykagylók viszont jövedelmeztek.

 

 

Bevezető Általános Mitológia Kultúra Nyelv Szigetek Képek Videók Óceánia Linkek Egyéb