Tánc-Zene

 


 

 

 


 

  



A szigeti éjszakák a Cook-szigetek egyik legörvendetesebb eseménye, melyet a legtöbb üdülőhelyen megrendeznek. Nem kell ott tartózkodnunk ahhoz, hogy előjegyeztessük magunkat egy ilyen rendezvényre, elég egy telefonhívás a helyfoglaláshoz. Itt bemutatják a helyi ősi szokásokat és táncokat. A Cook-szigetek táncosai a világ legjobbjai közt vannak, ez nem vitás. A zene a Csendes-óceáni szigeteken élő embereknek sokkal többet jelent puszta dobszónál vagy a húrok pengetésénél. A kultúrájukban a zene jelenti, s formálja a történelmüket, melyet nemzedékről nemzedékre adnak tovább, emlékezve őseik tetteire.


Dobok és gitárok kísérete mellett fiatal férfiak jelennek meg a színpadon hibiszkuszfa kérgéből készült öltözetben . Felcsendül a párbajra hívás és egy káprázatos bemutatót tartanak a dobszó és a test összhangjáról. Az est fénypontjai mindenképpen a lányok. Tökéletes érzékiség - egyedül így lehet leírni mozgásukat Ez mind-mind olyan látvány, aminek szemtanúi kell, hogy legyünk. Ha ez az, amit a Bounty legénysége látott, nem csoda, ha lázadásba fogtak. Hisz ki akarna visszatérni a ködös Angliába ilyen látvány után? Így hát Aitutaki volt Bligh kapitány utolsó látogatása, miután elvesztette parancsnokságát a hajóján Norfolk szigetén, és ez nem minden. A háttérben dobosokkal a lányok forognak és fűszoknyáik egyetlen mozdulatával szemet gyönyörködtető előadást nyújtanak, s itt látható igazán, mire képes egy női csípő felfokozódott sebesség mellett.

 

 

Az est további fénypontja, amikor a közönség néhány tagját kiválasztják, akik rögtönzött táncórán vehetnek részt. Néhányuk természetes hajlammal rendelkezik, másoknak fogalmuk sincs a táncról, de mindenki élvezi, ahogy a többiek figyelik őket a fényképezőgépek villanásai közepette.  Az est további fénypontja a büfé, ahol megízlelhetik a sziget konyhájának legízletesebb falatjait. Néhány helyen sült ételeket is kínálnak, máshol viszont nem, így jobb rákérdezni. De érdemes kipróbálni: mi az a tarogyökér, kenyérgyümölcs, pawpaw, mango, puki és jamsgyökér.

 

 

 



Cook - szigetek zenéje


 




Ha létezik olyan kimagasló képesség, amely minden Cook-szigeteki emberekben megmutatkozik, az nem más, mint a zene, a tánc és a dal. A templomokban nagyon elterjedt a bensőséges éneklés, ami egyedülálló a látogatók számára, akik átérezhetik közvetlenül az egyházi énekek érzelmi hatását, erejét és varázsát. Az egész év folyamán számos fesztiválon válogathatunk a különböző népzenei előadásokból. Mindegyik sziget rendelkezik saját jellegzetes dalokkal, mellyel versenyre kelnek különböző ünnepek, rendezvények, fesztiválok alkalmából.



Az éttermekben, hotelekben és koncerteken játszó polinéz együttesek a modern elektromos zenét vegyítik a tradicionálissal ( négyhúros gitár- ukulele, kókuszdió héja, ...). A jellegzetes cook-szigeteki dobolás világhírű, egyedülálló. Ám a cook-szigeteki dobokkal kapcsolatban téves információk keltek szárnyra, főleg az Egyesült Államokban, ugyanis sok észak- amerikai azt gondolja, hogy a cook-szigeteki fadobok Tahitiból származnak.



A fából készült dobok, melyeket hibásan Tahiti doboknak neveznek az Egyesült Államokban, a különböző Aitutaki, Manihiki, Tongareva, Pukapuka, Mangaia, Nga-pu-toru és Rarotongai ritmusok ábrázolását, bemutatását sokszor jogellenesen használják fel egyes kereskedelmi intézmények. A terjesztők nemcsak Tahiti-ból származnak.



A hawaii polinéz kultúrális központnak (PCC) az egyik fő propagátora is sokat tett e tévhit elterjesztésének érdekében. Nem szabad elfelejteni, hogy a PCC már 40 éve működik, és ez idő alatt a kultúrális tevékenysége mellett befolyással volt az emberekre, miközben képviselte a polinéz kultúrát, köztük a Cook-szigetekét is.

 


Sok tanult Cook - szigeti ember bánatára a "kultúra" kifejezés népi értelemben egyenlő a hagyományos ünnepekkel, énekléssel és tánccal. Szerencsére azért találunk erre magyarázatot, amióta a cook-szigeti emberek a táncművészetet ilyen komolyan veszik. Mindegyik szigetnek megvannak a különleges táncformái, melyeket már kora gyerekkortól szorgalmasan gyakorolnak. Az egyes szigeteken számos versenyt rendeznek egész évben, ahol lelkesen versengenek.A "paté"-n való ritmusos dobolás, valamint a szenvedélyes és érzéki férfi - női mozgások mind-mind garantálják, hogy a Cook - szigeti tánccsoportok nyerjék az összes fontosabb Csendes-óceáni táncfesztivált. A hawaii "hula" és a tahiti "tamuré" valószínűleg ismertebbek, mivel ezek a szigetek szélesebb nyilvánosságnak örvendtek az elmúlt 100 év alatt, de a Cook - szigeti "ura" jóval érzékibb és szenvedélyesebb. Minden nagyobb hotel büszkélkedhet ilyen előadással, melyet legalább hetente egyszer műsorra tűznek, ahol a vendégek a táncosokkal együtt bemutathatják tánctudásukat.

 

 

Bevezető Általános Mitológia Kultúra Nyelv Szigetek Képek Videók Óceánia Linkek Egyéb