Suwarrow

 

 

 


Északi szigetcsoport déli végén található Suwarrow, egy igazi atoll. Nincs történelmi bizonyíték arról, hogy mikor telepedtek le a szigeten a polinézek, és nincs semmiféle régi tradíciós polinéz neve . Az első bejegyzések szerint a szigetet 1814 .szeptember 17-én fedezte fel egy orosz hajós "Suvorov". A sziget lakatlan volt. Bár az európaiak biztosan ismerték, és j ártak ezen a szigeten néhány száz évvel ezelőtt, mivel egy igazi kincses szigetnek volt kikiáltva, ahol pénzérmékkel teli ládá k vannak elrejtve. Ez a tudat sok kalandra vágyót vonzott a szigetre.

A sziget alakja négyszögletű, kerülete 50 mérföld, egy zátonykoszorú veszi körbe. Suwarrow szigetnek titokzatos a múltja. Mrs .Robert Luis Stevenson által leírt gondolat is ezt példázza "a világ legromantikusabb szigete".Ezzel a csábító gondolattal nem a kincset rejtő szigetre utalt, hiszen amikor a könyvet írta még semmit nem tudott valójában a szigetről. A 19.sz.-ban egy hajó indult el Tahitiről azzal a szándékkal, hogy megmentse a károsodástól a Suwarrow szigetén levő pénzérméket tartalmazó ládákat. 1876-ban egy új-zélandi Henry Mair 8 darab ezüst érmét talált egy teknős fészkében, amit egy verekedés közben el is vesztett. A száz évvel ezelőtti pénzérmék abból az időkből származhattak, amikor az angol hajós George Anson 1742-ben átvette a Csendes-óceán feletti ellenőrzésének jogát. és egy spanyol támadás folytán 5 hajója elsüllyedt.Több mint 250 éve egy spanyol hajó átszelte a Csendes-óceánt Amerika nyugati partjától a Fülöp - szigetekig és vissza. Ezek az utazások sokszor rosszul végződtek, a nagy erejű szelek, kíméletlen viharok miatt. 1565-ben egy spanyol hajó "San Lucas" Alonso de Arellandó kapitánysága alatt sikeresen teljesítette az oda-vissza utat Mexikóból a Fülöp-szigetekig és vissza. Ez a történelmi utazás utat nyitott a hajókereskedelemben az Atlanti-óceánon Spanyolország és Mexikó között. A 250 év alatt hat hajó tűnt el teljesen, három szenvedett hajótörést a Csendes-óceán közepén 1526 és 1768 között.

Az 1950-es években Suwarrow adott otthont egy Új-Zélandi remetének, Tom Neale-nek, aki egyedül élt ott 1952-től 1954-ig és egy kisebb megszakítás után 1960-tól 1963-ig. A szigeten átélt csodálatos élményeit egy könyvben leírta "An Islan to Oueself" címmel. Suwarrow jelenleg politikai csata színhelye, mivel egy ausztrál cég gyöngykagyló telepet létesítene ebbe a hatalmas halpopulációval rendelkező lagúnába. A jelenlegi koalíciós k ormány támogatta ezt az ötletet, de viszont a környezetvédők nagyon ellenzik, mert változásokat idézhet elő a tenger élővilágában.

   

 

Bevezető Általános Mitológia Kultúra Nyelv Szigetek Képek Videók Óceánia Linkek Egyéb