Pukapuka

A legelszigeteltebb sziget a Cook- szigetek csoportból. Három szigetből és egy homokdűnéből áll. Kinézete emlékeztet egy háromszögletű evezőlapátra. Rarotongától északnyugatra 715 mérföldre (1150 kilométerre) található. Az egyik legtávolabbi sziget a Cook-szigetcsoportból. A szigetre kissé nehézkes eljutni, mert a kedvezőtlen időjárás miatt a repülőtérnek nevezett fogadóállomás rendszertelenül működik. Az Air Rarotonga társaság gépével lehet odarepülni. Mindezek ellenére Pukapuka egy bámulatosan szép sziget. A szigeten élő emberek száma 507 fő, akik egy igazi közösségben élnek. A munkálatok során egymásnak segítenek, úgy élnek mint egy nagy család.

Már korábban is éltek itt emberek, ezt az ásatások során a talált leletek is bizonyították. A talált leletek alapján az ember megjelenése a szigeten i.e. 400-ra tehető. Rendkívüli régészeti felfedezésnek tekinthető az i.e. 300 -ból való kutyacsontok feltárása a szigeten. A feltárt csontok megegyeztek az Ausztráliában élő dingóéval.Érdekességként még megjegyezhető az is, hogy e szigeten talált kutya koponyája nagyobb volt mint annak, amelyet Moorea (Francia Polinéziához tartozó sziget) szigetén találtak. A japán archeológusok szerint még eddig nem találtak ekkora kutyacsontokat egész Kelet-Ázsiában sem.


Pukapukaiak a legjobb tengerészek és hajósok címét kapták e térségben. A legendák szerint ők a polinéz istenek leszármazottjai. A sziget benépesítése majdnem biztos, hogy i.e. 1300-ban Nyugat-Polinéziából indult meg. A sziget nagyon fontos terület a csendes-óceániai kultúra és történelme terén, mivel a sziget földrajzi fekvése és kultúrája nagyon közeli kapcsolatban van Kelet- és Nyugat-Polinéziával. Az emberek a Samoan nyelvhez közelálló dialektust beszélik, ami eltér a többi szigeteken beszélt cook Maori, Rarotonganként is ismert nyelvtől. A pukapukai nyelvet kb.2300-an beszélik még a szigeten kívül, Ausztrália és Új-Zéland területein. Ők viszont már csak a beszédformáját ismerik a nyelvnek. Pukapukai szájhagyomány szerint a szigetet 1600 körül egy cunami lerombolta. 15 férfi és 2 nő maradt csak életben, és ők népesítették be újra a szigetet .Pukapuka volt az a sziget a Cook - szigetek közül, amelyet elsőként láttak meg az európaiak. Először 1595. augusztus 20-án a spanyol felfedező Alvaro de Mendana , ezt követve John Byron kapitány 1765. június 21- én pillantotta meg hajója, "HMS Dolphin" fedélzetéről ezt a szép szigetet. A magas hullámok és a zord időjárás miatt nem tudott kikötni, így a kapitány Pukapukát a képzeleterejére támaszkodva "veszélyes szigetnek" nevezte el.

1857-ben polinéz misszionárius tanárok kötöttek ki a szigeten, 1865-ben John Williams misszionárius körülhajózta, 1892-ben Pakupukán kikiáltották a Brit kormányzóságot, és 1901-től Új-Zéland fennhatósága alá tartozik, laza kötöttségben ,mint a többi 14 sziget..

 

 

Bevezető Általános Mitológia Kultúra Nyelv Szigetek Képek Videók Óceánia Linkek Egyéb