Palmerston - Pāmati 

 

 

 

 

Az atoll földterülete 2,6 km 2. Palmerston 310 mérföldre északnyugatra fekszik Rarotongától. Ez az egyetlen igazi atoll a déli Cook-csoportból. Hat szigetből áll, ami szétszórva található a korallzátony körül 1457 hektáron. A legmagasabb pontja egy 20 láb magas homokbucka:"a Hegy". Nincs biztonságos bejárat a nagy hajók számára. A szigeten erős szelek uralkodnak, főleg januárban és februárban. Szörnyű hurrikán pusztított: 1883-ban, 1914-ben, 1923-ban, 1926-ban, 1931-ben, 1935-ben, 1942-ben és 1967-ben.

Palmerston szigetét Cook kapitány fedezte fel 1774. június 16-án. Ez volt az ő második utazása a Csendes-óceánon. Bár csak a harmadik és az utolsó utazásán, azaz 1777-ben szállt partra. A sziget lakatlan volt. Ennek ellenére egy misszionárius William Gill 12 régi sírt talált. A sírban néhány bazalt baltát talált, ami azt bizonyítja, hogy ott előeurópai népek laktak. Cook kapitány a szigetet az első admirálisáról, Lord Palmerstonról nevezte el. A tradíció szerint a sziget régi neve Avaru volt, ami azt jelenti, hogy kétszáz kikötő .

1863-ban egy hajóács és asztalos William Masters átjött Manuae szigetéről két polinéz feleséggel és kibérelte a szigetet az angol kormánytól. Rövidesen elvette a harmadik feleségét és ebből a háremből ő propagálta a nagy családot. Megszilárdította a helyét a családban, valóságos királya és zsarnoka lett ennek a közösségnek addig, amíg meg nem halt 1899-ben. Masters azt állította, hogy ő Gloucestershire-ből vagy lehetséges Bizmingham-ból származik. Mindegyik szigetlakó kiválóan beszélt angolul eltérő Gloucestershire-i kiejtéssel. William leszármazottjai a Masters nevet viselik. Halála után két évvel nagyon nagy nézeteltérések, harcok törtek ki, hogy ki vegye át az ő helyét. Haratonga brit vezére, W.E.Gudgeon, kinevezte William legidősebb fiát, Joelt, a sziget vezérének, irányítójának. Palmerston szigetén nincs repülőtér, se légi összeköttetés.

 

 

Bevezető Általános Mitológia Kultúra Nyelv Szigetek Képek Videók Óceánia Linkek Egyéb