Mauke - Akatokamanava   

 

Cook-szigetek legdélkeletibb sarkán fekszik Mauke. A legkiemelkedőbb atollt a felfedezőjéről Uke-ról nevezték el. A szigetet a szigetre jellemző kőszirt "makatea" veszi körül. A sziget közepe gyakorlatilag teljesen sík terület, amelynek a legmagasabb pontja 100 láb (30.48 m) a tengerszint felett. A sziget kerülete 12 mérföld (19 km).

A szigetet a régi nevén Akatokamanava-nak hívták. Az európaiak Parry´s szigetnek nevezték el. A sziget talaja nagyon termékeny, mezőgazdasági szempontból tökéletes. Nagyszámú mezőgazdasági kísérlet történt a szigeten, legtöbbjük sikertelen volt. A szigeten egyetlen iparág virágzott, ezt egy bokornak köszönheti, aminek ágaiból koszorút készítettek, és ezt exportálták Hawaii-r a. A benszülöttek ezt "ei"-nek hívták, a hawaii-ak pedig "lei"-re keresztelték el. A szigetre érkező turisták nyakába akasztották és akasztják még most is. Egy másik helyi mesterség a "kete" kosár, pandán lábtörlő, valamint a "miro" fából faragott tál készítése.

A 19.századi beszámolók szerint a korall mészkőtelepeken csak a keményfák éledtek meg, s az utazók kemény munka árán tudtak utat vágni a buja dzsungelen, hogy lejutva a partra meg tudják kerülni a szigetet. Mauke sziget ajánlatai közé tartoznak a kis tengeröblök, fehér homokos strandok, valamint barlangok, amelyben úszni is lehet. Az óriási Motuanga barlang gazdag látnivalóban bővelkedő csarnokai a zátony alatt találhatók.

A Motuanga barlang jelentése 100 szobás barlang. A múlt században az Atiu-i törzs nagyon harcias volt, megtámadták Mauke sziget lakóit, szabályosan lemészárolták őket, és a híresztelések szerint ettek is belőlük. A legenda szerint az Atiu-i törzs megkímélte egy lány életét, aki a mauke-i legenda szerint a legcsodálatosabb és leggyönyörűbb lány volt a déli szigetcsoportban.

Egy a hazájából száműzött angol, Julian Daswood, elvett egy mauke-i lányt és sok évig a szigeten éltek. Ő volt az első minisztere ennek az új független államnak. Dashwood írt néhány szórakoztató és átható könyvet a Cook szigetekről Julian Hillas álnéven, így ismert az irodalomban. Testét a sziget észak-nyugati sarkára, családja földjébe temették.

Bevezető Általános Mitológia Kultúra Nyelv Szigetek Képek Videók Óceánia Linkek Egyéb