Manihiki

   
 

Manihiki egy gyönyörű korallzátony, 40 apró szigetecske karolja át a 4 km széles lagúnát. Sok ember szerint a leggyönyörűbb sziget a Cook-szigetei közül.A sziget legnagyobb vagyona a fekete gyöngy. Rakahanga a leányszigete. A sziget egy víz alatti hegyi emelkedésnek a tetején ül, 4000 méterre a tengerfenék fölött. A legtöbb atollhoz hasonlóan Manihiki lapos, és a tengerszint fölött csak néhány láb magasan emelkedik ki. A sziget biztosította Rakahanga lakóinak az élelmet. Mikor az élelem elfogyott,

kenuval kellett megtenniük a nyílt tengeren 42 kilométert, ami emberi veszteséghez vezetett. Ezt az 1852-ben érkező misszionáriusok úgy oldották meg, hogy a két sziget között felosztották a lakosságot.A szigetet a polinézek Krisztus után 1500 táján már ismerték. Az európaiak viszont csak 1822.október 13-án pillantották meg egy amerikai hajó fedélzetén. A hajó neve Good Hope , kapitánya, Patrickson volt, aki Humphrey szigetnek keresztelte el.


A sziget gazdag szóbeli történetek, mítoszok és legendák terén. Kiváltképpen híres a polinéz népi hős, Maui mítosza.A szóbeli történetek közül a legnépszerűbbek Manihikiben a Kauraka Kauraka által írt feljegyzések, legendák. Kauraka Kauraka író, költő, 1951-ben született Rarotongán. Új-Zélandon, Fidzsi-szigeteken és más országokban tanult. Hat verses kötete jelent meg, angol és cook maori (rarotongan) nyelven. Mikor Kauraka 1997-ben meghalt, akkor őt Manihiki északi korallzátonyán temették el. Egyik híres kötete: Moemoea a te Anuanua (Egy szivárvány álmai) 

 

Bevezető Általános Mitológia Kultúra Nyelv Szigetek Képek Videók Óceánia Linkek Egyéb