Francia Polinézia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Francia Polinézia 118 szigete a Dél-Csendes-óceánban fekszik, és öt szigetcsoportra osztható: Society-szk. (ide tartozik Tahiti), Tuamotus, Marquesas, Australs és Gambiers. A szigetek közül csupán hatnak nagyobb a területe 1OO km2-nél, a legészakibb Hatutu pedig több, mint 2OOO km-re található a legdélibb Rapa szigetétől. A legközelebbi szárazföld Ausztrália (52OO km-re nyugatra) és Dél-Amerika (6OOO km-re keletre), a terület legközelebbi óceáni szomszédja pedig a tőle nyugatra fekvő Cook-szigetek.

A szigetek vulkáni magasan fekvő szigetek és korallzátonyok keverékei. A szigetek termékenyek, sokkal változatosabb növényzetet biztosítanak, mint a zátonyok. A varázslatos tahiti tiare virágok nagy mennyiségben nőnek a szigeteken, ezekből leis-t szőnek vagy hajban viselik. Sok növényfaj létezik ebben a régióban, többek között a hibiszkusz és a bougainvillea. Az állatvilág főszereplői az itt honos vaddisznók, baromfik, a félig háziasított kecskék (Marquesas) és a bárányok (Tahiti, Australs, Marquesas). Kicsi gekkók és százlábúk is sokan élnek a szigeteken. Francia Polinézián kb. 1OO madárfaj él, pl. halászmadár és viharmadár. A víz alatti élővilág szintén nagyon változatos.

Éghajlat: A szigetek trópusi klímájának két fő szezonja van: a november és április közötti csapadékos szezon, amire 27-3O °C átlaghőmérséklet, magas páratartalom, az évi csapadékmennyiség 75 %-a és rövid, de heves viharok jellemzők; a májustól októberig tartó száraz szezont viszont kevés csapadék, szárazabb levegő és valamivel alacsonyabb hőmérséklet jellemzi. Az uralkodó szelek óránként akár 4O-6O km-es sebességgel is fújhatnak: a száraz szezon tipikus délkeleti szele a maraamu, a csapadékos szezoné pedig az észak-északkeleti toerau.

Tahiti mindössze egyetlen sziget a Francia Polinézia öt szigetcsoportjából, de ez a régió legnagyobb, leghíresebb és történelmileg legérdekesebb szigete. A turisták azért jönnek a Francia Polinézia szigeteire, hogy elegáns szállodák vendégszeretetét élvezhessék, a lagúnákban a trópusi halak közvetlen közelében búvárkodjanak, végigkóstolhassák a francia és a polinéziai konyha különleges keverékét. A Csendes-óceánon elterülő Francia-Polinézia 1042 négyzetkilonéteres szigetcsoport, legnagyobb szigete. Fővárosa Papeete. A szigetenen protenstáns, Mormon, jehova, buddhista és zsidó vallásúak is élnek.

Papeete a főváros, és egyben forgalmas kikötőváros is, híres a csúcsidőben előforduló forgalmi dugókról, a csúnya panelépületeiről, viszont gyönyörű a tengerparti városrész, és a hangulatos piaci terület, a Marché du Papeete, ahol vasárnap délelőtt van a legnagyobb tömeg. Pappeetétől néhány km-re van a híres Bain Loti fürdő.
Bora Bora
Sokak számára ez a sziget Francia Polinézia fő vonzereje, szerintük ez a csendes-óceáni térség leggyönyörűbb szigete a buja-zöld vulkanikus hegycsúcsok, nagy lagúnák és a homokos motus-láncok miatt.

Rangiroa
Ez a Tuamotu-szigetcsoporthoz tartozó zátonysziget a második legnagyobb a Földön, a csoport legnépesebb szigete. Az itt folyó gyöngyhalászat és gyártás jelentősen hozzájárul a helyi gazdasághoz.

Hiva Oa
A Marquesas-szigetek közigazgatási fővárosa volt ez a sziget (ma már az északabbra fekvő Nuku Hiva látja el ezt a feladatot). Paul Gaugain és a belga énekes-költő Jacques Brel is ezen a szigeten telepedtek le. Atouna városában mindkét híresség emlékére számos emlékmű és a Calvaire temető található, itt helyezték mindkettőjüket örök nyugalomra. A temető zarándokhely, különösen a Brel-rajongók számára.
A szigetek közötti közlekedésre legalkalmasabb a repülőgép és a hajó, bár az elhagyatottabb szigetek között ez nehézkes és veszélyes lehet. A francia kormány támogatásának következtébe nem túl drága a belföldi repülés, de egymástól nagy távolságokra fekvő szigetek között azonban költséges lehet a repülőút. Néhány chartercégtől eltekintve a belföldi járatokat az Air Tahiti és az Air Moorea üzemelteti. A szigetcsoportok között rendszeres hajójáratok közlekednek, amely nagyszerű módja a régió felfedezésének. Nagy katamaránok Tahiti és Moorea között járnak. Tahitin és a többi fejlettebb szigeten van helyi buszközlekedés (le truck), amely olcsó és megbízható. Taxikat lehet ugyan bérelni, de elképesztően magas áron. Az autó-, robogó- és kerékpárkölcsönzés ezzel szemben kedvező és praktikus a szigetek bejárásához. Sok sziget pedig lóháton is bejárható.

Események
Nemzeti ünnep Bastille bevétele. Kora februárban tartják a Moorea Marathon-t, az első londoni misszionárius érkezéséről Point Venus-ba pedig március 5-én emlékeznek meg Tahiti és Moorea protestáns templomaiban. Késő júniustól kora júliusig Tahitin négynapos golfversenyt tartanak, szeptemberben pedig szörfversenyt. Mégis talán a legnagyobb esemény a Hawaiki Nui kenuverseny, amelyet kora novemberben tartanak: három napig tart, négy szigetet jár körbe egy 116 km-es útvonalon, kb. 6O hatfős csapat száll versenybe. A csónakok dobszóra, TV-kamerák kereszttüzében futnak be a célba.

Forrás: www.hurra-nyaralunk.hu

 

Bevezető Általános Mitológia Kultúra Nyelv Szigetek Képek Videók Óceánia Linkek Egyéb