Tonga

 

 

 A tongai királyság Grendwech-től nyugatra 173° és 177° hosszúsági és a déli szélesség 15° és 23° fok között fekszik, mintegy 170 kisebb, nagyobb szigetből áll, és ezek a szigetek négy szigetcsoporthoz tartozva alkotják a tongai királyságot. A négy szigetcsoport: Tongatapu, Ha'apai, Niua, Vava'u. Ezek mindegyike meghökkentően különbözik egymástól. Tongatapu és Vava'u van leginkább a turizmus céljainak megfelelően (európai mércével mérve) kiépítve, vagyis a turisták fogadására, szórakoztatására. Vava'u körül rengeteg korallsziget, megszámlálhatatlan riff található, melyek vonzák a búvárkodni vágyó turistákat. Niua szigete tele van megannyi látnivalóval a barangolást kedvelők számára. A szigetország legnagyobb szigete Tongatapu. Ezen a szigeten székel a főváros is: Nuku alofa.

Az ország varázslatos a tiszta türkizkék színű öbleivel, a végtelenül finom homokkal borított strandjaival, a nedvdús gyümölcseivel, a szemet és lelket gyönyörködtető táncával és legendáival, valamint a gondtalan életvitelű, kedves, barátságos lakosaival. Tonga volt a egyetlen szigetország a Déli- tengeren, amely nem volt gyarmatterület. A királyság fénykora a krisztus utáni 950 és 1450 közé esik, amikor Tongiakinak nevezett hajóikkal a harcias tongaiak hatalma egészen Fidzsiig, Szamoáig, Niueig és Tokelauig terjedt. Ekkor a főváros Heketa volt. Heketa tengerpartján félve, hogy a magas korallsziklákkal övezett parton összetörnek a birodalom fenntartásában létfontosságú szerepet játszó kereskedelmi és harci hajók, ezért az uralkodó, XII. Tui Tonga, a fővárost áthelyezte Muába. A királyi palota egy fenyőerdővel övezett parkban épült, melynek stílusa az angliai Victoriánus időkre emlékeztet. Építtetője I.George Stupou király volt, akinek kezében összpontosult a királyi hatalom. Ő volt, aki először deklarálta az 1862-ben kiadott törvénykönyvében azt, hogy minden tongai alatvaló egyenlő és szabad. Unokáját, Salote királynőt is sokan szerették , aki az egészség- és oktatásügy fejlesztésében jeleskedett. Jelenleg a fia, IV. Taufa' ahau Tupou, 1967 óta az ország vezetője, akinek az alkotmányos monarchiában a döntések meghozatalakor tejhatalma van.

Régészeti feltárások terén a csendes- óceániai viszonylatban a tongai királyság előkelő helyet foglal el. Pédául: Tongatapu szigetén (a főszigeten) egy Niutou néven ismert, a falu közelében egyedülálló alkotásként áll egy mező közepén a világhírű Ha'amonga 'a Maui -nak vagyis "Maui isten terhének" nevezett Trilithon, melynek funkciója bizonytalan. Találgatások variációját hallgathatnánk reggeltől estig abban az esetben ,ha egy szigetlakót kérdőre vonnánk az építmény funkcióját illetően. A sokféle magyarázat közül legtöbben a legkézenfekfőbb választ adnák: " Talán egy palota bejárataként szolgált". De a legérdekesebb magyarázat IV. Taufa' ahau Tupou Tonga jelenlegi királyától származik: "Tetejére felmászva talált egy vonalat és megfigyelte, hogy június 21-én, a déli félteke legrövidebb napján, a felkelő Nap sugarai e sávval egybeesnek. Ebből az uralkodó arra következtet, hogy az építmény egyfajta polinéziai asztrológiai célokat szolgált". Ezeket az egyenként 40 tonnás korallmészkő-oszlopokat a Tui Tonga, vagyis a tongai király építette a 13. században. Tui ta Tui (térdreütő ) uralkodó nevét viselő király kezében egy hosszú pálca volt, amikor ellenőrizte az építkezést, és valaki gyanús közelségbe került hozzá, védekezésül térden ütötte. A sziklában megmaradt testének alakja.

A triliton mögötti erdős területen lapos kövekkel körülvett halmok rejtőznek. Ezek egy részét Paepae- nak nevezik, s rajtuk egykoron a királyi rezidencia épületei álltak, míg a környékre az egyszerű halandó házai települtek. Egy ligetben álló emlékoszlop tudatja az ideérkezővel, hogy ezen a helyen állt az a banánfa, amely alatt 1777 - ben Cook kapitány partra szállt.

A barátságos fogadtatástól a kapitány a "Barátságos Sziget" elnevezést adta. George Foster, Cook kapitány társa, a naplójába az ünneplések után ezt írta: "Mélyen megilletődtünk a dédelgetésektől, amelyekben fiatalok és öregek, férfiak és nők részesítettek bennünket. A tongaiak átlagos mérete megegyezett a mi embereinkével.

Muában impozáns langik sorakoznak, melyeket várárokkal megerősített erődítmény védett. A langik (a kőlapokkal határolt dombocskák másik típusa) - hajdan a többemeletes építmények, a királyi család sírjául szolgáltak. Mivel a horizontális terjeszkedés a megművelhető területek elfoglalását jelentette volna, ezért a sírokat egymás fölé, függőleges irányba bővítették...

A PaePae o Teleana néven ismert teraszos domb hasonló céllal épült, ennek ellenére mégsem nevezhető langinak, mert hiányzik belőle a sírkamra. Ez az építmény Uluki Mata királynak épült, aki a legenda szerint a 16. sz.- ban vízbefulladt, és testét sohasem találták meg. A jelenlegi fővárosban, Nuku alofa-ban, magyarul a "Szeretet lakhely"- ben élő emberek ruházkodásukban és ideális méreteikben is már alig emlékeztetnek a régi polinéz ősökre. A modernvilág áldásai és átkai a helyi lakosság életében is forradalmi változást hoztak, de Cook kapitány óta egy valami nem sokat változott, ez az idegen iránt tanúsított vendégszeretet.

A fale vagyis a házak köré jams-t, taro-t és kenyérfát ültettek, s az elkerített udvarokon disznókat és csirkéket tartottak. A fále-k tökéletesen alkalmazkodtak a tongai viszonyokhoz. A házak ovális alapjukkal, leszedhető tetőzetükkel, oldalfalaikkal ellenálltak a gyakori ciklonoknak ésaltalanos/oceania/ földrengéseknek.

Tongán a családokban kiegészítő keresetként a nők és a serdülő lányok tapát (un. szőnyeget, térítőt ) készítenek. A tapa elkészítését azzal kezdik, hogy kivágnak egy karvastagságú hiapot (papíreperfát), lehántják a kérgét és a kéreg alatti részt kiteszik a napra száradni, ami 1-2 napig tart. Ezután a kiszárított háncsot vízbe rakják, s ezután elkezdőthet a tapa készítése. Ike-nek hívják a toafából faragott sulykot, amivel a tuto-án (faüllőn) szélesítik az anyagot. Ha elkészültek a háncs szélesítésével, ismét kiteszik száradni a napra a félkész tapát. A kiszárítás után összeragasztják a félkész tapát, ami félig főzött maniokagyökérrel történik. Az egymásra rögzített csíkokból készül el a nyers tapa. Ezután a kifestése történik, melyet a nagy terjedelmére való tekintettel többen is végzik. A festéket a kokafából nyerik. A kifestett változatot a tongaiak natu -nak hívják, és gyakran a piacra viszik eladni. A natu fontos szerepet játszik a tongaiak életében: temetéskor a halott alá teszik, vagy az elhunyt családtagjainak kedveskednek vele. Más ünnepekkor pl.: esküvőkor, születésnapon, vagy királyi eseményen 25 m -től egészen 250 méter hosszúságú terítővel szokták egymást megajándékozni a tongaiak.

A pandánusz szárított leveléből készített finom szövésű gyékényfonatok a helyi népesség gazdagságának és ajándékozási hagyományainak fontos része. A pandánusz leveleinek kellő szélességre való metszését az ujjak közé szorított fémlemezzel végzik, de régebben erre a célra kagylóhéjat használtak. Kívánság szerint hosszába elmetszik a leveleket.

Ritka madárfaja kihalófélben van, melynek a túlzott vadászatáért az ember a felelős. Még az alig 30 élő madárfaj többsége önállóan hódította meg e szigeteket, addig a kokit, egy papagájfajt, hajdanán a tongai harcosok hozták Fidzsiről, hogy tollával ruházatukat és önmagukat ékesítsék. A tongai talegala tyúk kizárólag egy szigeten, a Niuafo'ou -n él. E tyúkfélének érdekessége, hogy tojásait 2 méter mélyen a föld belső hőjével fűtött vulkanikus talajokba ássa, majd a többit rábízza az anyatermészetre.

Tongataput mintegy 150 - 200 m vastag, enyhén hullámos korallmészkő fedi és ez a legmagasabb pontján is mindössze 81 méterrel emelkedik az óceán vize fölé. A sziget az egykori vulkanizmusnak köszönheti létezését. A polinéz szóval makateának nevezett szigeten, amilyen Tongatapu is, a vékony takarón csupán gyér növényzetet, pálmaligeteket, füves bozótokat találunk. Az eredeti növényzetet szinte mindenütt kiirtották a betelepült népcsoportok. Helyükre kókuszligetek, legelők és veteményeskertek kerültek. Ez a térséget kedvelik legjobban az orchideák, melyek közül legpompásabbak a salamon-szigeteki orchideák bíborszínű változatai.

 

Bevezető Általános Mitológia Kultúra Nyelv Szigetek Képek Videók Óceánia Linkek Egyéb