Atiu - Enuamanu


  

 

 

 Ez a vulkanikus sziget a Cook-szigetek déli csoportjában található. Atiut egy zátony gyűrű, makatea (elmeszesedett korall ) veszi körbe, 6 méter magasan, és egy mérföld távolságban öleli körbe. Területe fele akkora, mint a Rarotongáé. Az alacsony mocsaras, lápos területén taro (táró) ültetvények vannak. Tárogyökéren kívül termesztenek még banánt, citrusféléket, kenyér- és gyümölcsfát, kókuszdiót.Az erózió a gyűrű falában kialakított egy 30 méter széles termékeny földsávot, ami fokozatosan megújulva egy lapos tetejű magaslattá alakult, ahol a lakóházak épültek. A sziget az óceán fenekétől számítva 4500 m magasan fekszik. Különféle elmondások alapján a sziget első emberei az atiui istenek (a tenger és az óceán oltalmazóinak ) leszármazottjai voltak


A sziget ősi neve Enuamanu volt, jelentése rovarok és állatok. Az atiuiak e szó jelentése alatt azt értik, előttük lakatlan volt, vagyis nem lakták emberek, csak rovarok. A szigeten születtek és haltak meg a rovarok és egyéb állatok míg ember nem lépett a szigetre. Így a rovarok szigete elnevezés jogos, vélik ezt a szigetlakók. Egy szokás élt Atiuban, hasonlóan, mint Új-Zélandon, hogy az újszülött gyermek magzatburkát elhelyezik egy újonnan elültetendő facsemete gyökerei alá. Az eredetmonda így szól: A földből jövünk, földbe megyünk. Jelenleg a sziget kb. 600 lelket számlál. Az Atiuiak nagyon harcias nép volt. A misszionáriusok érkezése előtt rendszeres háborúban álltak a szomszédos szigetekkel. Megtámadták Mauke és Mitiaro lakóit, akiket lekaszaboltak, és egyes híresztelések szerint ettek is belőlük.

Cook kapitány 1777 .március 31-én pillantotta meg Atiu szigetét, próbálkozásként néhány emberét a szigetre küldte, hogy kapcsolatot vegyen fel a szigetlakókkal. A legtöbb szigethez hasonlóan, a déli csoportban, Atiunak csak egy kicsi, sekély lagúnája van. Ezt a hátrányát a festői szépségű, homokos strandjával kompenzálja.A déli csoport szigeteivel hasonlóan, a megkövesedett korallmészkő belseje, makatea, bővelkedik barlangokkal, ahol függő- és állócseppkövek sokasága látható. Az Anatakitaki nevet viselő barlangnak van egy sajátossága, hogy ott él egy különleges apró madárfaj,kopeka , amely úgy tájékozódik a sötétben, mint a denevér.

A férfilátogatók élvezhetik a ,tumunu , a bozótsörpartit. A hittérítők betiltották, miután megérkeztek a szigetre. A tumunu egy másnaposság, melyet a káva italozás idéz elő (ártatlan kábítószer),melyet nagyon utáltak a hittérítők. Ennek ellenére ezt a szertartást életben tartották a szigetlakók. Az italozás közepette énekelnek, és az imádságnak is hagynak helyet. Így szervezik a meghívásokat, amit az odalátogatók nagy szeretettel el is fogadnak, és ezen csak férfiak vehetnek részt.

 

 

Bevezető Általános Mitológia Kultúra Nyelv Szigetek Képek Videók Óceánia Linkek Egyéb