Aitutaki - Araura Enua 


 

 

Ezt a nagyszerű és távoli szigetet az álmok szigetének is nevezhetnénk, ahol az álmok valósággá válnak. Egy háromszög alakú korallsziget, ha felkelne az óceán fenékről, 4000 méter magas lenne. Aitutaki három vulkanikus és 12 korall szigetecskéből (motus) áll. A szigetet 900 körül a feltételezések szerint először a legendás hírű Polinéz felfedező, Ru fedezte fel. Ő volt, aki először elkeresztelte a szigetet, és a Utataki Enua O Ru Ki Te Moana nevet adta. Durván lefordítva azt jelenti, egy rakomány ember szállítása az óceánon keresztül Ru vezetésével. Aitutaki volt a nagy tengeri utazások során az utolsó sziget, amely felfedésre került.


Először az európaiak közül Bligh kapitány a Bountyn nevű hajóján látta meg a szigetet. 1789.április 11-én érkezett meg, és kicsivel később a híres zendülés is megtörtént. Bligh egy későbbi időpontban 1792. július 25-én visszatért a szigetre. Aitutakinak a legnagyobb falujában Arutangában áll egy korallból épített templom, ahol a szigetlakók letétbe helyezik a végrendeleteiket .

 

Az élet Aitutakin egy csodálatosan fesztelen tempóban mozog, ezért lett ennyire népszerű célállomás a látogatók számára, még Rarotongából is átrepülnek, akár csak egy napra is, hogy felüdüljenek. A lagúnát hagyományos külvillás kenuval is meg lehet közelíteni, olyan ráérős tempóval. Sietni itt úgy sem illik, felhívnánk magunkra a figyelmet. Egy nyugalmas, felüdülő lubickolás a strand közelében, ezután meglátogatni a helyi profi horgászokat, akik szakértelmükkel, trükkjeikkel bevezetnek a horgászat, halászat titkaiba, és közben különféle történeteket mesélnek. Ezek a momentumok felejthetetlen élménnyé válnak. Azoknál a szigetecskéknél, ahol a szigetek külső pereme a lagúnák szélén van, ott ki tud kötni a sétahajó és kellemes hajókázáson vehetnek részt az odalátogatók. A legnépszerűbb ilyen szigetek az Akaiami és az One Foot Island (Egyláb sziget).

 

 

Bevezető Általános Mitológia Kultúra Nyelv Szigetek Képek Videók Óceánia Linkek Egyéb